Als echte brandweerman of- vrouw moet je dapper zijn! De ene dag moet je hoog de bomen in om een kat te redden, de andere dag moet je een grote brand blussen. Echte helden zijn het! Zijn de bso kinderen ook zo dapper?
De kinderen gaan ervaren hoe het is om een brandweerman of -vrouw* te zijn. Zij gaan namelijk een dier redden en natuurlijk een brandje blussen!* Voor de leesbaarheid wordt verder gesproken over brandweerman. Overal waar dit staat kun je ook brandweervrouw lezen.
Verzamel alle benodigde materialen en leg ze buiten klaar. Zoek een muur uit waar voldoende ruimte is voor de kinderen om vlammen op te tekenen. Zorg dat de tuinslang op de kraan in aangesloten.
Zoek een goede plek uit om het knuffeldier ‘in nood’ neer te leggen. Je kunt het dier neerzetten in een struik of op de onderste tak van een laag boompje op het bso terrein. Zijn er geen bomen of struiken op het terrein dan kun je een andere geschikte plek zoeken om het dier neer te zetten, denk bijvoorbeeld aan een speeltoestel. Kies in ieder geval voor een plek waar de trap/ladder stabiel kan staan. Zet de trap/ladder buiten klaar, nog niet bij het dier in de buurt.
Het is leuk om verkleedkleding van de brandweer klaar te leggen als je deze hebt, dan kunnen de kinderen zich echt helemaal inleven.
Ga met de kinderen in gesprek over het beroep ‘brandweerman’. Alle kinderen weten waarschijnlijk wel wat een brandweerman is. Wie wil later brandweerman worden? Wat heeft een brandweerman voor kleding aan? Wat heeft hij allemaal bij zich? En weten ze ook wat een brandweerman allemaal doet? Welke taken heeft de brandweer allemaal? Branden blussen natuurlijk!
Maar de brandweer doet veel meer dan alleen branden blussen:
Vandaag mogen de kinderen zelf brandweermannen en – vrouwen zijn! Zij gaan namelijk een kat uit een boom redden en natuurlijk een brandje blussen!
Brandweertaak 1: Een dier redden
Help! We zijn gebeld op het alarmnummer, er zit een kat in de boom en hij durft niet meer naar beneden! Kunnen de kinderen het arme dier vinden? Ze mogen buiten op zoek gaan naar de kat. Wanneer het dier in nood is gevonden moeten de kinderen hem gaan redden. Haal samen met de kinderen de ladder. Om de beurt mogen zij de ladder op om het dier te pakken en weer veilig op de grond te brengen.
Brandweertaak 2: Een brandje blussen
Teken samen met de kinderen een flinke brand, vol met grote geel/oranje vlammen op de muur met het stoepkrijt. Wat een grote brand is dat geworden! Die grote vlammen moeten zo snel mogelijk geblust worden! De tuinslang doet dienst als brandslang voor onze bso brandweer. Om de beurt mogen de kinderen met de tuinslang op de vlammen spuiten. Door het water verdwijnt het stoepkrijt en wordt de brand geblust.
Nu de brandweer zijn taken goed heeft volbracht moeten zij hun materiaal netjes opruimen, zodat het klaar ligt voor een volgende missie. Bespreek de activiteit na met de kinderen, hoe hebben zij het ervaren? Vonden ze het spannend? Weten ze nu beter wat de brandweer precies doet? Zouden ze zelf later misschien ook bij de brandweer willen?
Je kunt bij deze activiteit op een tal van verschillende manieren variatie aanbrengen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:
Zet een emmer neer met daarin een plastic bal (ballenbak bal). De kinderen mogen om de beurt proberen om van een afstandje zo snel mogelijk de emmer te vullen met behulp van een tuinslang. De pedagogisch medewerker neemt met een stopwatch de tijd op. Wanneer de plastic bal uit de emmer valt stopt de tijd. Wie is de snelste brandweerman?
Om het wat moeilijker te maken kun je met stoepkrijt een parcours tekenen op de grond. Vervolgens moeten de kinderen proberen om een opblaasbare (strandbal) voort te spuiten door het parcours heen.
Je kunt ook meerdere dieren over het buitenterrein van de bso verstoppen, zodat de kinderen worden uitgedaagd om goed te zoeken en op meerdere plekken naar boven moeten klimmen om dieren te redden.
De brandweer heeft ook voorlichtingsmogelijkheden. Zo kun je soms met je bso een uitje naar de brandweer maken, of willen ze misschien wel een keer langskomen met de brandweerwagen.
Wanneer je de plek uitkiest waar je de kat gaat neerleggen, kies dan bij voorkeur voor een boom/struik met een zachte ondergrond (bij. een boompje op een grasveld). Ook kun je er eventueel voor kiezen om het dier op een andere plek dan een boom/struik te verstoppen (zoals bijv. een speeltoestel) als dit betekent dat er dan een zachte ondergrond is.
Zorg dat je de kat niet te hoog plaatst, zeker als je de activiteit met de aller jongsten op de groep doet. Pas de hoogte van het dier aan, aan de leeftijd en motorische vaardigheden van de kinderen.
Zorg dat de ladder of het trapje goed stevig staat voordat de kinderen naar boven gaan klimmen. Wanneer kinderen naar boven gaan om het dier te redden, sta er dan altijd bij en houd de trap/ladder goed vast.
Deze activiteit wordt buiten uitgevoerd.
De kinderen leren wat het beroep ‘brandweer’ allemaal inhoud.
De kinderen moeten de ladder op- en af klimmen en moeten met de tuinslang goed richten om de vlammen te blussen.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz