Binnen elk thema komen er 7 spelgebieden aan bod. Zo zorgt BSO in Bloei voor een breed en gevarieerd activiteitenaanbod en worden zowel kinderen als medewerkers uitgedaagd om uit hun comfort-zone te komen.
Een kunstenaar creëert een kunstwerk om weer te geven wat hij voelt, waar hij aan denkt, wat hij heeft meegemaakt of om een boodschap over te brengen. Maak met dit spelgebied de kunstenaar in de kinderen wakker! Ze mogen schilderen, tekenen, beeldhouwen, houtbewerken, kleding maken, fotograferen, filmen en nog veel meer! Zo stimuleer je de creativiteit en verbeelding van de kinderen en oefenen zij hun fijne motoriek.
Stimuleer en begeleid de kinderen om te kijken en zich te verwonderen hoe bijzonder hun omgeving is. Hang bijvoorbeeld plaatjes op van de Eiffeltoren of bekende schilderijen en laat hen geïnspireerd hierop hun eigen versie maken. Of kijk samen eens gewoon uit het raam of in de tuin voor inspiratie.
De kinderen zijn vervolgens vrij om dit op hun eigen manier te verwerken. Geef ze de vrijheid om naar eigen idee kunst te creëren en door middel van kunst hun gevoelens en ervaringen uit te drukken. Werk regelmatig met nieuwe materialen of met restmaterialen om de kinderen nieuwe ervaringen te laten opdoen en daag ze uit door nieuwe technieken aan te bieden die ze kunnen uitproberen. Ons motto hierbij: Experimenteer, je kunt het nooit fout doen!
There’s no business like Showbusiness! Muziek en theater zijn erg belangrijk. Van zingen wordt je vrolijk, kinderen leren zichzelf creatief te uiten en uit hun schulp te kruipen. Door verschillende rollen aan te nemen leren ze ook zichzelf te verplaatsen in een ander en werken ze aan hun sociale en emotionele vaardigheden. Door te oefenen met muziek en theater kunnen de kinderen hun creativiteit en verbeelding de vrije loop laten en leren ze ‘out of the box’ denken.
Muziek en theater activiteiten voor de jongste kinderen kunnen heel klein zijn, bijvoorbeeld verschillende beroepen uitbeelden, hints met emoties of muziek maken zonder instrumenten. Voor de wat oudere kinderen kun je een playbackshow doen op de groep of echt uitpakken door een voorstelling of een lipdub in elkaar te zetten. De jongere kinderen kunnen hier dan weer aan mee doen. En speel jij of een van de ouders een muziekinstrument? Deel dit met de kinderen via een interactieve workshop!
Taal, kennis, tradities, ambachten, wetenschap, godsdienst, filosofie, architectuur, geschiedenis, eetgewoonten, waarden en normen... er gebeurt van alles in de stad waar je woont, ons land en de wereld. Een gezamenlijke cultuur geeft je een gevoel van saamhorigheid. Kennis van andere culturen stimuleert respect voor elkaar. Elk land heeft zijn eigen verhaal. Het is belangrijk dat kinderen kennismaken met hun eigen en andere gewoonten en culturen.
Daarnaast draait het bij dit spelgebied om de om een stukje zelfbewustzijn en de ontwikkeling van de eigen identiteit. Wie ben ik en wat is mijn plekje in de groep, bso, school en de wereld.
Ook is het belangrijk om kinderen bewust te maken van hun eigen mogelijkheid een steentje bij te dragen aan de zorg voor hun hun stad, land en de wereld. Wat zijn hun idealen voor de wereld?
Je kunt bij dit spelgebied denken aan activiteiten die typerend zijn voor jouw woonplaats. Je kunt ook aansluiten op kansen die zich voordoen in de maatschappij. Laat de oudste kinderen bijvoorbeeld tijdens de verkiezingstijd zelf een partij vormen met een programma voor de BSO. Ze kunnen dan campagne voeren en stemmen proberen te krijgen van de jongere kinderen. Je kunt natuurlijk ook aansluiten bij de culturen van kinderen met een migratieachtergrond op de groep. Laat ze wat vertellen over waar ze vandaan komen, vier de verschillende religieuze feesten samen, maak met de groep een typisch gerecht of doe een typische activiteit van een andere cultuur. Of bedenk samen met de kinderen een vrijwilligersactiviteit die ze met hun BSO groep kunnen doen. Schenk bijvoorbeeld eens koffie in het verzorginghuis of zamel geld in voor het goede doel.
Natuur beleef je buiten! Dat kan altijd en overal. Ja, ook midden in een woonwijk… op een stenen plein… op een regendag… Buiten zijn en de natuur beleven is goed voor kinderen. Kinderen hebben een natuurlijke behoefte om te spelen en buiten te zijn. Ze kunnen zo lekker een frisse neus halen en er is volop ruimte om lekker te bewegen en lawaai te maken. Kinderen die veel in de natuur zijn ervaren minder stress, kunnen zich beter concentreren en zijn minder vaak ziek. Kortom: buiten zijn is hartstikke gezond!
Daarnaast kunnen ze van de natuur ook veel leren. Veel kinderen vergeten wel eens dat ook wij mensen deel uitmaken van de natuur. Wat is onze rol hierin bijvoorbeeld? De kinderen kunnen door te ontdekken, te zien en te experimenteren beter begrip krijgen van bepaalde natuurverschijnselen en kunnen handige weetjes opdoen over eigenschappen en eetbaarheid van verschillende planten. Ook is er elk seizoen wel iets nieuws te zien en te beleven.
Voor natuurbeleving heb je niet veel spullen nodig en je hoeft ook niet perse naar het bos of boerderij. In een hoopje bladeren op de buitenspeelplaats, onder een omgekeerde stoeptegel of rondom dakpannen is ook al veel te zien. Mieren, spinnen, pissebedden en misschien wel een egeltje. Je kunt een insectenzuiger maken met kinderen en kijken of je er een pissebed mee kunt vangen. Of je laat kinderen vragen stellen: Waar woont die pissebed eigenlijk? Wat eet hij? Heeft hij een vader en een moeder? Hoeveel poten heeft hij? Een loep om het beestje eens goed te bekijken is alles wat je nodig hebt. En heb je een park in de buurt? Dan is dat ook een perfecte plek om van alles te ontdekken.
Met de wat oudere kinderen kun je je ook eens bezig houden met het weer. Maak bijvoorbeeld een poster waarop je elke dag samen het weer voorspelt. En weet je eigenlijk hoe wolken ontstaan? Heb je wel eens op een zonnige middag op je rug in het gras wolken gekeken en ontdekt welke grappige dieren of figuren je in de wolken ziet? Beleef de natuur!
Koken en bakken is een feestje! Door samen te bakken en te koken leren kinderen recepten te volgen, ingrediënten afmeten en wegen en omgaan met keukenapparatuur. Daarnaast maken ze ook kennis met verschillende geuren en smaken. Een lekker recept zelf maken, het proces ervaren en dan als kers op de taart nog lekker mogen proeven, wie wil dat nou niet!
Je kunt bij dit spelgebied denken aan het bakken van een echte taart, je eigen kaas maken of experimenteren met vergeten groenten. Of laat de kinderen een eigen recept bedenken! Zo leren ze nadenken over het proces en krijgen ze antwoordt op verschillende vragen zoals: Hoe komt een recept tot stand? Wat heb ik allemaal nodig om een lekkere pastasaus te maken? Welke kruiden zorgen voor welke smaak? Welke middelen zorgen voor binding van een saus en waarom moet deeg voor pizza eerst rijzen? Laat de kinderen alle stappen zelf ervaren en maak van koken een leerzame ervaring.
Je kunt dit spelgebied ook mooi combineren met het spelgebied 'Jij & de wereld. Door voor het koken eerst langs te gaan een boer of molen en daar verse ingrediënten mee te nemen (bv. door zelf fruit te plukken, groente te oogsten of eieren te rapen) leren de kinderen waar hun eten vandaan komt. Zo krijgt het koken en bakken nog een extra dimensie.
Daarnaast is het ook mogelijk om een kijkje te nemen in de verschillende culturele eetgewoonten. Bij jou op de bso zijn er vast ook veel kinderen met een verschillende culturele achtergrond en hoe tof is het dan om een recept te maken die zij herkennen. Of vraag de kinderen een authentiek recept van thuis mee te nemen en maak dit met elkaar!
Kinderen leren door te doen en uit te proberen. Door proefjes te doen en te experimenteren komen kinderen spelenderwijs in aanraking met natuurkundige verschijnselen zoals geluid, kracht, licht, magnetisme, temperatuur en elektriciteit. Door techniek activiteiten leren de kinderen de mechanismen achter alledaagse dingen beter begrijpen en leren ze op een veilige manier omgaan met gereedschap.
Je kunt met de jongste kinderen eenvoudige proefjes doen, waardoor je de wetenschap achter alledaagse dingen te weten komt. Waarom rolt de bal van boven naar beneden, rolt hij ook wel eens andersom? Of wat gebeurt er als je olie met water probeert te mengen? En hoe komt dat? Voor de oudere kinderen kun je de experimenten steeds uitdagender maken: creëer een explosie of een vulkaanuitbarsting, maak een batterij van een citroen of lanceer een raket!
Daarnaast biedt je ook verschillende techniekactiviteiten aan. Ga bijvoorbeeld aan de slag met hout en gereedschap en maak een vogelhuisje, bouw een tribune of maak zelf een meubelstuk. Plak samen een fietsband, metsel een muurtje of haal samen oude apparaten uit elkaar! Zo leren kinderen spelenderwijs over constructie van bouwwerken en de werking van apparaten.
Tijdens de activiteiten draait het om samen nieuwsgierig zijn. Je betrekt de kinderen actief bij de uitvoer van de proefjes en stelt prikkelende vragen om ze aan het denken te zetten: Wat denk je dat er gaat gebeuren als …? Hoe kunnen we het beste …? Waarom denk je dat dit gebeurd? Zo stimuleer je de cognitieve ontwikkeling en het logisch nadenken. Je hoeft hierbij zelf vooraf ook niet altijd het antwoord te weten! Je gaat samen onderzoeken en op zoek naar een verklaring.
Lekker rennen, springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan. Op school is er vaak (te) weinig tijd om lekker te bewegen en buiten te spelen. En dat terwijl bewegen hartstikke leuk en gezond is! Daarnaast krijgen kinderen er ook nog eens zelfvertrouwen van, ze leren samenwerken en omgaan met winnen en verliezen.
Tijdens spel krijgen kinderen verschillende rollen, waaronder misschien ook een keer een rol die ze in eerste instantie niet zelf zouden kiezen. Er worden spelregels afgesproken die ook nageleefd moeten worden, ze houden rekening met elkaar en letten op elkaars veiligheid. Oudere kinderen kunnen de jongere kinderen (of kinderen die ergens minder goed in zijn) helpen. Ze leren elkaars vermogen respecteren en ontdekken wat ze zelf allemaal wel niet kunnen. Kortom, enorm veel leerervaringen terwijl ze vooral veel plezier hebben!
Houd de activiteiten voor de jongste kinderen wat eenvoudiger en overzichtelijker, met duidelijke en eenvoudige spelregels. Voor de oudere kinderen kun je de activiteiten al wat ingewikkelder maken. Je kunt hen uitdagen door eens een hele nieuwe sport uit te proberen. Ken je iemand die de kinderen bijvoorbeeld Tai Chi kan leren? Misschien wel een van de ouders? Of laat de oudere kinderen eens zelf een spel begeleiden, daar komen hele nieuwe vaardigheden bij kijken.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz