De BiB Thema's

Bso in Bloei werkt met 15 boeiende thema’s! Het werken met thema’s zorgt voor samenhang in het activiteitenaanbod. De thema’s zijn gekozen omdat ze aansluiten bij de belevingswereld van kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.

Waan je in een wereld van films en VIP activiteiten, waarbij de kinderen op de rode loper in de spotlight worden gezet! Speel een rol in jullie eigen bso film als acteur of stuntman! Of sta je liever achter de camera als regisseur? Maar hoe werkt zo’n camera eigenlijk? En hoe worden die special effects gemaakt? Je leert het allemaal in dit flitsende thema, dat alle kinderen laat stralen als sterren!

Wat wil jij later worden? Wat zijn er veel beroepen om uit te kiezen! Brandweerman, politieagent of juf? Die beroepen ken je waarschijnlijk wel. Maar weet je ook wat een ornitholoog is? Of een microbioloog? En wat doet een dierenarts eigenlijk allemaal precies? Je komt er allemaal achter in dit interessante thema. Misschien heb je wel talent voor het maken van een meubelstuk of het metselen van een muurtje! Of voor het bedenken van je eigen (bord)spel of het programmeren van een nieuwe videogame!

Melk komt uit de fabriek en komkommers groeien in de supermarkt… Of toch niet? Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? In dit thema nemen we een duik in het boerenleven en leer je over verschillende soorten boerderijen en molens, melk je een koe, kweek je zelf groenten in een moestuin en bak je zelf een brood. We volgen ons voedsel van het land tot op het bord! Dus doe snel je klompen en overall aan!

Het heelal… oneindig groot en heel mysterieus! De aarde is maar een klein bolletje in het grote heelal. Hoe ziet dat er eigenlijk uit vanuit de ruimte? Lanceer jouw zelfgemaakte raket en ga mee op ruimtereis! Wat wil jij gaan ontdekken? Ga je op zoek naar aliens of dans je liever de sterren van de hemel? Of ontdek je allerlei soorten planeten en bedenk je misschien ook wel een hele nieuwe! Volg onze astronautentraining en maak je klaar voor dit … avontuur! 

In het circus tonen de artiesten hun kunsten en talenten. Sta jij ook graag in de schijnwerpers of ondersteun je liever de anderen? Binnen het thema ‘Circus’ kunnen de kinderen zich uitleven in de piste en zelf een echte circusartiest worden! Clownen, koorddansen, acrobatiek of jongleren, waar ligt jouw talent? Het komt allemaal voorbij in dit vrolijke thema! 

Vroeger was alles beter... of in elk geval heel anders! Ga mee terug in de tijd en ontdek wat onze voorouders allemaal hebben meegemaakt. Maar ook in de toekomst valt er een hoop te beleven. Leven wij dan nog net zoals nu, of is alles overgenomen door robots, computers en drones? Stap in onze tijdmachine en kom er achter!

Vulkanen, aardbevingen, onweersbuien, overstromingen, storm en  hagelbuien... we maken wat mee op aarde. De machtige natuur is soms wat angstaanjagend, maar ook heel fascinerend! Ontdek in dit spannende thema hoe je zelf regen kunt maken, creëer een heuse vulkaanuitbarsting en ren naar een veilige plek tijdens het spannende aardbevingen spel. Maak kennis met alle wonderen van onze machtige natuur!

Spiderman, Batman en Superman kennen we natuurlijk allemaal, maar er zijn ook tientallen andere superhelden met de meest geweldige krachten. Welke superkracht zou jij wel willen hebben? In dit super toffe thema draait het om superhelden, strips, films en speciale krachten. Maar ook in het echte leven zijn er mensen die heldendaden verrichten. Wie is jouw ‘real life’ superheld?

Razende reporters opgelet! Pak je tablet erbij, klim in je pen of pak je fototoestel! Mega media is het thema waarin je als een journalist of fotograaf aan de slag kunt gaan. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende vormen van (social) media en door middel van het internet is nieuws van over de hele wereld slechts een muisklik ‘away’. Goed om eens te kijken hoe dat allemaal werkt.

In 6 weken de wereld rond! Er zijn zoveel verschillende landen op de wereld en elk land heeft zijn eigen cultuur, gebruiken en (eet)gewoonten. Zo is het in Nederland gebruikelijk om elkaar een hand te geven bij een begroeting, maar in Japan juist niet. Daar buigen mensen voor elkaar. De Masai in Kenia wonen in hutten van gevlochten takken en modder en hebben de gewoonte om op elkaar te spugen om zo iemand te zegenen. Ook heeft elk land zijn eigen feestdagen. Wist je dat er in India een kleurenfeest is, waarbij je iedereen met kleurstof mag bekogelen! In dit veelzijdige thema leren we de landen en culturen op de wereld een beetje beter kennen.

In de lucht, in het water, op het land... overal leven dieren. Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten dieren in de wereld. Zeedieren, vogels, apen, katachtigen, insecten… En nog steeds worden er nieuwe soorten ontdekt. Wie wordt de nieuwe Freek Vonk en gaat mee speuren naar sporen? Wie zijn ogen open houdt, komt de meest interessante sporen tegen! Wat zegt de omgeving over wie er geweest is? Het thema ‘Dierenrijk’ is beestachtig leuk!

Even lekker weg van de drukte, we gaan naar een onbewoond eiland. Wat heb je nodig om te overleven en hoe leuk kan jij het leven daar maken? En natuurlijk ga je als een echte Robinson een avontuur te beleven. Durf jij gekke dingen te eten? Weet jij de juiste knopen te leggen om een stevig vlot te bouwen? Spannend!

In een glas om lekker op te drinken, onder de douche, in de zee, als ijsklontje in je limonade, in de sloot, in druppelvorm in een wolk, een piste vol sneeuw, maar ook... in je lijf!! Water is overal en we kunnen niet zonder. Spetter je mee in de wonderlijke wereld van het water?

Tovenaars, prinsen en prinsessen, dwergen, ridders, reuzen, draken en eenhoorns… In de wereld van ‘Fantasy’ kom je de mooiste en gekste figuren tegen. Kun jij er ook eentje verzinnen? Maak je eigen toverstaf en tover er op los, creëer je eigen spreuken, bedenk een nieuw sprookje, brouw een toverdrank of train om een dappere ridder te worden en versla de draak! In dit sprookjesachtige thema dagen we je uit om je fantasie de vrije loop te laten!

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Leeuwarden, Dordrecht en ga zo maar door… Nederland telt 32 grote steden met wel duizenden inwoners, tientallen straten, parken, grote gebouwen, musea, winkels enz. Iedere stad is anders en er valt overal iets te beleven. Ontdek jouw stad door middel van een speurtocht, kruip in de huid van een architect en ontwerp je eigen gebouw en ontdek wat de burgemeester nou precies allemaal doet. Ga op onderzoek uit en ontdek wat jouw stad allemaal te bieden heeft!