Veel kinderen zijn gek op gamen. Weten ze eigenlijk wel dat je voor je beroep games kunt ontwikkelen. Hoe tof is dat!
De kinderen mogen in de huid van een echte gamedesigner kruipen en hun eigen computerspel maken.
Bereid je voor door eerst het volgende filmpje te kijken: Je eerste game maken | Tutorial | Klokhuis Game Studio
Hierin wordt heel mooi uitgelegd hoe het maken van een nieuwe game precies in zijn werk gaat. De kinderen gaan de game maken via de website www.gamestudio.hetklokhuis.nl
Doorloop zelf alvast een keer de stappen, zodat je zelf weet hoe het werkt en kunt zien waar de kinderen eventueel ondersteuning nodig hebben.
Vraag de kinderen wie graag games speelt? Weten zij ook door wie al die games gemaakt worden en hoe? Vertel de kinderen dat spellen worden gemaakt door gamedesigners. Als gamedesigner werk je binnen de zogenaamde ‘game-industrie’. Zij ontwikkelen games voor computers, spelcomputers of telefoons. De gamedesigner is verantwoordelijk voor het bedenken van de inhoud van het spel en de spelregels. Denk hierbij aan de speelwijze, verhaallijn, personages en setting. Leg uit dat hiervoor verschillende computerprogramma’s zijn en dat zij vandaag één van deze programma’s mogen uitproberen. Laat de kinderen vervolgens het klokhuis filmpje zien ter introductie.
Maak tweetallen. Geef de kinderen van te voren aan hoe lang zij aan hun game mogen werken. Op deze manier kun je ook de “schermtijd” van de kinderen beperken. Een half uur per tweetal moet genoeg zijn. Zo kun je ook meerdere tweetallen aan de beurt laten komen. Zet bijvoorbeeld een kookwekker neer, om aan te geven wanneer de kinderen moeten stoppen.
De kinderen mogen nu zelfstandig aan de slag met het ontwikkelen van hun eigen game via de website www.gamestudio.hetklokhuis.nl. Jij hoeft alleen aan te geven naar welke website de kinderen moeten gaan en de rest spreekt eigenlijk voor zich.
Geef aan dat de kinderen binnen de tijd moeten werken en wanneer het kookwekkertje afgaat kunnen zij de tablet doorgeven aan het volgende tweetal. Kijk af en toe even mee en begeleid de kinderen waar nodig. Stimuleer de kinderen om samen te werken en zorg dat ze evenveel inbreng hebben.
Je kunt de activiteit op twee manieren afsluiten. Roep alle tweetallen nog even bij elkaar en bespreek de activiteit kort na. Vonden ze het leuk? Wat ging goed en wat was lastig? Je kunt de kinderen ook elkaars game laten uitproberen. Vervolgens kun je samen in gesprek gaan over hoe het spel van de andere kinderen eruit ziet en welke keuzes zij hebben gemaakt.
Voor het maken van een eigen game hebben de kinderen een tablet of laptop nodig. Dit is daarom een activiteit die maar door 1 of 2 kinderen tegelijk kan worden uitgevoerd. Maak met de kinderen duidelijke afspraken over het gebruik van de tablet of computer. Benadruk dat ze met elkaar samen moeten werken en dat het belangrijk is dat ze elkaar ook de tijd en ruimte geven. Laat de kinderen onderling ook afspraken maken over wie wat doet.
Als je ervoor kiest om de kinderen elkaars game te laten spelen, spreek dan ook af dat het niet de bedoeling is, dat ze elkaars spel afkraken.
Tablet, Computer of Laptop
Je doet deze activiteit binnen. Zorg voor een rustige plekje voor de kinderen om te zitten.
De kinderen doen ervaring op met programmeren op de computer. Daarnaast leren ze instructies te volgen en worden ze uitgedaagd om creatief om te gaan met mogelijkheden binnen het spel.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz