Wat doet een politie agent? Boeven vangen! En dat is precies wat we in deze activiteit gaan doen.
De kinderen spelen een tik- en verstopspel, waarbij de ene groep (de boeven) zich verstoppen op het bso terrein en de andere groep (de politieagenten) de boeven moeten proberen te vangen.
Bepaal vooraf waar je het spel wil gaan spelen. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is om te rennen en het is vooral leuk als er veel verstopplekken zijn.
Maak een ‘gevangenis’ met 4 pionnen (dit mag uiteraard ook een bestaande plek zijn, zoals bijvoorbeeld een speelhuisje) Zorg er wel voor dat er genoeg ruimte is in de ‘gevangenis’ voor het aantal boeven dat je in het spel hebt. Bedenk daarnaast wat de bevrijdingsplek bij de gevangenis gaat worden (het is de bedoeling dat de “boeven”daar een tikje op kunnen geven).
Het is leuk om verkleedkleding van de politie klaar te leggen als je deze hebt, dan kunnen de kinderen zich echt helemaal inleven.
Ga met de kinderen in gesprek over het beroep ‘politieman of -vrouw’. Alle kinderen weten waarschijnlijk wel wat de politie is. Weten ze ook wat de politie allemaal doet? Grote kans dat de kinderen zullen zeggen dat de politie boeven vangt. Dat klopt inderdaad, veiligheidszorg is de belangrijkste taak van de politie. Leg uit dat er in Nederland regels zijn (wetten) waar iedereen zich aan moet houden, bijvoorbeeld dat je niet mag stelen van een ander. De politie zorgt er voor dat iedereen die zich niet aan de regels houdt straf krijgt, door bijvoorbeeld een boete te geven of iemand in de gevangenis te zetten. Op die manier zorgt de politie er voor dat iedereen zich in Nederland veilig kan voelen.
Vertel de kinderen dat we vandaag een spel gaan doen waarbij de kinderen zelf politieagent gaan spelen. De boeven gaan op de vlucht voor de politie en de politieagenten gaan ze proberen te vinden en in de gevangenis zetten.
Als je het spel een keer gespeeld hebt en alle boeven gevangen zijn verzamel je iedereen bij de gevangenis en spreek je de volgende regels af:
Wanneer de politie alle boeven in de gevangenis heeft opgesloten is het spel afgelopen. Nu worden de rollen omgedraaid en spelen we het spel nog een keer! De boeven worden nu de politieagenten en andersom.
Je kunt er voor kiezen om de politie wel op wacht zetten voor de gevangenis.
Je kunt er ook voor kiezen om twee gevangenissen te maken met 1 politie op wacht.
Je kunt het alarm ook door een ouder kind uit de groep laten bedienen.
Als de kinderen wat ouder zijn kun je meteen beginnen met de
Het is handig om je speluitleg bij de gevangenis te doen, dan kan je meteen laten zien wat de bedoeling is. Je kan ook twee kleuters even voor laten doen wat de bedoeling is.
De kinderen spelen dit spel vrij zelfstandig. Jij loopt rond over het speelveld en begeleid het spel wanneer dat nodig is, door bijvoorbeeld een spelregel te herhalen, te zorgen dat de boeven in de gevangenis blijven staan en door het alarm af te laten gaan. Zorg er daarom wel voor dat je altijd de gevangenis in het oog hebt.
Spreek indien nodig duidelijk met de kinderen af dat, wanneer zij als boef getikt zijn, zij zonder tegenstribbelen mee gaan naar de gevangenis. Zo voorkom je dat er geworsteld/gestoeid wordt bij een ‘arrestatie’ en kinderen zich bezeren.
Als je het spel voor een tweede keer of meer speelt kan je de groepjes laten wisselen van samenstelling. Wie wil nu boef zijn? Wie wil nu politieagent zijn? Houdt wel de verhouding agenten en boeven in de gaten.
Je voert deze activiteit buiten uit. Bepaal vooraf binnen welk gebied het spel plaats vindt. Voor deze activiteit is het leukst als de kinderen goed de ruimte hebben om te rennen en er plekken zijn waar zij zich kunnen verstoppen.
De kinderen spelen samen een spel. Daarbij moeten de politieagenten goed samenwerken om alle boeven op te kunnen sluiten. Daarnaast is dit spel goed voor de spelontwikkeling. De kinderen leren regels te volgen in een spel. De regels kunnen steeds moeilijker worden naarmate ze ouder worden en meer spelervaring hebben.
De kinderen moeten tijdens dit spel veel rennen en elkaar zien te ontwijken.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz