Van hout kun je bijna alles maken, wat ga jij timmeren?
De kinderen maken van hout en spijkers een timmerwerk naar eigen inzicht.
Zorg dat je de diverse materialen klaar hebt liggen, zodat de kinderen meteen aan de slag kunnen. Zorg dat je voldoende gereedschap hebt voor elk kind dat meedoet.
Een ondergewaardeerd, maar belangrijk beroep is timmerman/- vrouw. Van hout kun je bijna alles maken, veel meubels en bijvoorbeeld de kozijnen in huis zijn dan ook van hout. Tegenwoordig wordt er wel veel meer in fabrieken gemaakt met machines, maar dat is vaak allemaal hetzelfde en standaard. Heb jij iets op maat nodig, dan moet dat speciaal voor jou gemaakt worden door een timmerman. Misschien kun je het zelf al wel een beetje.
Vertel de kinderen dat zij vandaag ook timmermannen en vrouwen zijn en ze zelf iets mogen timmeren. Wat wordt het? Timmer je een stoeltje voor je knuffel of een vogelhuisje voor aan de muur? Of misschien maak je een vliegtuig van hout!
Laat de kinderen eerst een idee bedenken. Wat gaan ze maken? Hoe gaat dat er uit zien? Ze kunnen hierbij eerst een tekening van hun ontwerp maken, maar als ze een duidelijk idee hebben en weten hoe ze het gaan aanpakken (laat het ze dan wel even goed uitleggen) kunnen ze ook zonder tekening beginnen.
Vervolgens moeten ze bepalen wat ze nodig hebben om hun idee te maken. Wat voor houten plankjes hebben ze daar voor nodig? Hoeveel en van welke maat? Hoe maken ze het vast?
Ligt het hout dat ze nodig hebben er tussen of moeten ze plankjes nog zelf op maat zagen?
En dan; lekker timmeren!
Geef, wanneer het bijna tijd is om te stoppen, van te voren aan hoelang ze nog de tijd hebben om te timmeren. Zo hebben de kinderen de tijd om hun werk af te ronden. Alle gemaakte voorwerpen en kunstwerken kun je tentoonstellen en aan het eind van het thema meegeven naar huis.
Kinderen die dat leuk vinden en wel een extra uitdaging willen, kun je ook eerst een bouwtekening van hun timmerwerk laten maken. Maak een voor, zij- en bovenaanzicht zodat je goed kunt zien wat je gaat maken. Misschien kunnen ze de maten er ook vast bij zetten?
Wanneer de timmerwerken af zijn kunnen zo eventueel ook nog geverfd worden.
De duur van de activiteit kun je beperken door meer kant en klare materialen aan te bieden. Als je niet zoveel tijd hebt kun je zorgen voor kleinere plankjes en paaltjes, zodat het zagen niet meer nodig is. Indien er meer tijd is kunnen de kinderen ook een groter timmerwerk maken en meerdere dagen aan hun project werken.
In deze activiteit wordt gereedschap gebruikt. Het is dus belangrijk om duidelijke regels te stellen en afspraken te maken over het gebruik er van. Zorg voor veilig gebruik van het materiaal door ze te leren hoe ze met het gereedschap om moeten gaan. Leg uit hoe de kinderen hun vingers moeten houden tijdens het werken (bijv. je hand niet bij het zaagblad in de buurt). Bij het timmeren sla je eerst een paar keer rustig, dan gaat het niet zo snel, maar als de spijker er een klein beetje in zit kun je iets harder slaan.
! Zagen van hout gebeurd alleen onder toezicht, samen met een pedagogisch medewerker.
Houd de groep klein, zodat je goed overzicht hebt en constant toezicht hebt bij het zagen.
Zorg dat de kinderen het gereedschap goed kunnen vasthouden. Een grote hamer is waarschijnlijk te zwaar, zorg voor kleine, lichte hamers.
Zorg dat de kinderen voldoende ruimte hebben om te kunnen werken. Gebruik een geschikte werkbank of zorg anders voor een goede ondergrond tijdens het timmeren. Ze zullen niet de eerste zijn die hun werk aan de tafel vasttimmeren.
Het zagen, timmeren en schuren vereist kracht en precisie op het juiste moment.
De kinderen mogen zelf weten hoe hun timmerwerk er uit komt te zien. Wellicht dat ze nut en fantasie kunnen combineren?
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz