Zoekboeken zijn erg populair! Maak er nu zelf eentje. Kun jij de dieren zo verstoppen dat ze moeilijk te vinden zijn?
De kinderen gaan een tekening maken van een boerderij situatie en alles wat daarbij hoort. In deze tekening gaan zij boerderijdieren en/of attributen verstoppen waardoor het een echte zoekplaat wordt.
Zorg voor een voorbeeldtekening of een zoekboek ter voorbeeld (eventueel in het thema boerderij). Dit boek kun je dan ook op de groep laten staan voor de kinderen die hier interesse in hebben. Ter inspiratie kun je ook posters, afbeeldingen op de tablet of boeken in het thema erbij pakken. Daarnaast zorg je voor vellen papier en tekenmaterialen.
Bekijk samen met de kinderen de voorbeeldtekening / het zoekboek. Laat de kinderen eerst ervaren hoe het is om op zoek te gaan naar de verstopte personages of attributen in het zoekboek. Ga vervolgens met de kinderen in gesprek over hoe een bladzijde of tekening in een zoekboek eruit ziet. Hoe kan het dat je echt op zoek moet naar de personages of attributen? Ga in op het feit dat een bladzijde in een zoekboek eigenlijk bestaat uit heel veel kleine tekeningen die samen één tekening vormen. Door de tekeningen dicht bij elkaar te plaatsen of elkaar te laten overlappen kun je dingen goed verstoppen. Wijs de voorbeelden in het boek aan en laat zien waar ze op moeten letten.
Vertel de kinderen dat zij zelf ook een zoek tekening gaan maken. De kinderen mogen hun eigen boerderij tekening maken en zelf verzinnen wat zij hierin gaan verstoppen. Laat ze eerst nadenken hoe ze de zoekplaat op willen zetten. Willen ze dat er heel veel verschillende personages of attributen gezocht worden of dat je moet tellen hoeveel geitjes, kippen en tractoren er op de boerderij zijn? Op een apart blaadje of onder de tekening kunnen zij ruimte vrij houden, om de kleine tekeningen waar je naar op zoek moet nog eens te tekenen. Op deze manier is het duidelijk wat er gezocht moet worden op de zoekplaat.
De kinderen gaan nu zelfstandig aan de slag met hun tekening. Jij begeleidt de kinderen door af en toe langs te lopen en te vragen hoe het gaat en te ondersteunen waar nodig. Het is fijn om enkele voorbeelden in de buurt te hebben, zodat de kinderen hieruit inspiratie op kunnen doen. De kinderen mogen tijdens deze activiteit hun fantasie de vrije loop laten en zelf bedenken wat zij gaan tekenen en hoe. Ook mogen ze zelf bepalen in hoeverre zij de tekeningen nog inkleuren en versieren.
Als de tekening af is kunnen de andere kinderen de zoekplaat uitproberen. Wat maakt dat de ene moeilijker is dan de andere? Praat hier nog kort even over na. Vonden zij het leuk? Wat ging goed en wat vonden ze lastig of moeilijk?
Je kunt ervoor kiezen om de tekeningen van de kinderen uiteindelijk samen te voegen en hier een boerderij zoekboek van te maken. Als je hiervoor dikker papier of karton gebruikt dan blijft het waarschijnlijk ook langer mooi. Geef het zoekboek dan aan een andere groep of aan de peutergroep om het uit te proberen!
Met kinderen die dat interesseren kun je ook tutorials op internet opzoeken over tekentechnieken zoals de dieptewerking en perspectief tekenen.
De tekenontwikkeling van kinderen verloopt heel verschillend. Hierbij komt ook nog interesse en talent kijken. Laat de kinderen dan ook in hun waarde en benadruk dat het niet uitmaakt dat de één mooier tekent dan de ander. Ieder heeft zijn eigen tekenstijl. Probeer niet te vergelijken, maar de kinderen vooral te motiveren om hun best te doen.
Om kinderen te helpen bij het tekenen kun je eventueel wat tekentechnieken uitleggen als zij daarin geïnteresseerd zijn. Bijvoorbeeld dat iets wat op de voorgrond staat groter is dan iets wat op de achtergrond staat. Op die manier krijg je al snel meer diepte in je tekening.
Deze activiteit kan zowel binnen als buiten aan een tafel worden uitgevoerd.
Creatieve ontwikkeling
De creatieve ontwikkeling wordt gestimuleerd doordat de kinderen zelf mogen bedenken wat en hoe zij tekenen en de zoekplaat opzetten
Cognitieve ontwikkeling
Door een omgeving te tekenen ga je ook beter naar je omgeving kijken. Zeker met tekentechnieken die iedereen kan leren zoals dieptewerking en evenwijdige lijnen die op 1 punt op de horizon verdwijnen. Hoe moet je een huis of boerderij tekenen? Hoe ziet het er eigenlijk uit? Wat zie je nu eigenlijk? Tekenen prikkelt niet alleen de fantasie, maar ook de nieuwsgierigheid om goed te kijken naar je omgeving.
Motorische ontwikkeling
Door het tekenen wordt de fijne motoriek gestimuleerd.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz