Golfen een sjieke sport? Niet met deze boerengolf wedstrijd!
De kinderen golfen in teams en proberen samen om hun bal in een ‘hole’ te krijgen via verschillende obstakels op het plein of grasveld.
Zorg voor alle benodigdheden en zet het parcours uit.
Bedenk vooraf waar je voldoende ruimte hebt om dit spel te spelen. Kijk of je ergens de mogelijkheid hebt om een ‘hole’ te creëren met een emmer. Je kunt de emmer ingraven (bijvoorbeeld in de zandbak) of de emmer op zijn kant plaatsen. Bepaal dan ook het beginpunt van het parcours, dit is de afslag.
Zet vervolgens het parcours naar de ‘hole’ uit. Wellicht zijn er al natuurlijke obstakels waar de kinderen de bal omheen, doorheen of onderdoor moeten slaan. Zoek naar een uitdagende route geschikt voor de leeftijd en plaats bij gebrek aan natuurlijke obstakels zelf obstakels door gebruik te maken van pionnen, dozen, stoelen, planken enz.
Vraag de kinderen of zij weten wat Boerengolf of gewoon golfen is? Misschien heeft één van de kinderen het wel al eens gespeeld. De bedenker, een kaasboer uit de Achterhoek, wilde wel eens een keer proberen te golfen. Maar dat kan niet zo makkelijk! Je moet dan eerst lid worden van een club en je golfvaardigheidsbewijs halen. Hij bedacht dat hij grasvelden genoeg had, dus daar kon hij het toch ook proberen! Alleen was zijn grasveld niet zo mooi gemaaid als een echte golfbaan. Een klein golfballetje zou daarom snel kwijtraken. Hij gebruikte daarom een grote bal en een ‘hole’ had hij makkelijk gemaakt door een emmer in te graven en er een vlaggetje bij te prikken. De koeien dienden als obstakels en zo ontstond het spel Boerengolf!
Op de bso lopen meestal geen koeien rond, maar obstakels genoeg! Dus laten wij ook eens een potje Boerengolf gaan spelen!
Verdeel de kinderen in twee teams van maximaal 5 kinderen. Wanneer er meer dan 10 kinderen mee willen spelen maak je meerdere teams die om de beurt tegen elkaar kunnen spelen.
Leg vervolgens de regels van het spel in stapjes uit en laat de bijbehorende materialen zien. Loop met de kinderen het af te leggen parcours door en laat de hole zien.
Er spelen telkens twee teams tegen elkaar. Speel eventueel een oefenronde waarbij je nogmaals de spelregels stap voor stap door neemt.
De spelregels
Het team wat uiteindelijk over alle speelrondes het minst aantal slagen heeft gehad om de hole te bereiken is de grote winnaar!
Bespreek kort met de kinderen wat zij van het spel vonden en of zij het op een ander moment nog eens willen spelen. Ruim gezamenlijk de materialen op.
Je kunt het parcours ook uitbreiden door meerdere parcours / ‘holes’ uit te zetten. Geef de verschillende ‘holes’ dan een nummer en laat de kinderen in volgorde de ‘holes’ afgaan. Telkens als zij een hole hebben gehaald, mag de bal op golfclublengte vanaf die ‘hole’ worden neergelegd en vervolgens verder spelen.
Je kunt de kinderen ook betrekken bij het verzinnen en uitzetten van de ‘hole’ en het parcours.
Voor oudere kinderen kun je het spel uitdagender maken door de officiële regels van het Boerengolf toe te passen:
Voor kleuters kunnen deze regels echter verwarrend zijn. Vandaar dat zij in de BiB versie niet worden gebruikt en de tams gewoon om de beurt mogen slaan.
Wijs bij de oudere kinderen per team iemand aan die de scorelijst bijhoudt. Dit kunnen ook kinderen zijn die zelf niet mee spelen.
Bespreek met de kinderen vooraf de risico’s van het slaan met een golfclub. De kinderen moeten goed afstand houden van het kind dat aan de beurt is en niet in de richting staan waar de bal heen wordt geslagen, zodat zij elkaar niet kunnen raken.
Houd voldoende toezicht op het slaan met de golfclubs! In hun enthousiasme houden kinderen niet altijd rekening met hun omgeving!
Je voert de activiteit buiten uit. Zorg dat je voldoende ruimte hebt om een leuk parcours uit te zetten. Houd bij het uitzetten van het parcours rekening met hoe de bal geslagen wordt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een harde bal niet te dicht in de richting van een raam geslagen wordt. Mocht je de beschikking hebben over een gymzaal dan kun je de activiteit ook daar uitvoeren.
Motorische ontwikkeling
De grove motoriek wordt gestimuleerd door het slaan met de club tegen de bal en het manoeuvreren langs de verschillende obstakels.
Cognitieve ontwikkeling
Het ruimtelijk inzicht wordt gestimuleerd en, wanneer de oudere kinderen zelf de score bijhouden, wordt de rekenvaardigheid gestimuleerd. Kunnen ze zelf de score al berekenen?
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz