Je eigen brood bakken kan niet missen in dit boeren thema. We hebben het met de kinderen gehad over de Hollandse molen, die het graan tot meel kan malen. Met meel gaan we nu ons eigen brood bakken!
De kinderen bakken hun eigen (mini) brood.
Bedenk met hoeveel kinderen je deze activiteit wilt uitvoeren en zorg ervoor dat je voldoende keukenspullen en ingrediënten in huis hebt. Het maken van het deeg, laten rijzen en afbakken kost in totaal ongeveer 1 uur en 30 minuten (inclusief het rijzen). Houd hier rekening mee in je programma. Een goed werkende oven is ook een must.
Print de receptenlijst uit of open deze op de tablet zodat de kinderen het recept kunnen aflezen.
Vraag de kinderen of zij wel eens hun eigen brood hebben gebakken? Gaan zij wel eens naar de bakker? Weten zij hoe vroeg een bakker al op staat om al die lekker broden, croissantjes en koeken te bakken? En weten de kinderen hoe een brood wordt gemaakt? Je maakt eerst een deeg van verschillende ingrediënten zoals meel, gist, olie en zout. Grijp indien mogelijk nog even terug naar de activiteit over de molen. Weten de kinderen nog welke molen graan tot meel maalt?
Laat alle ingrediënten aan de kinderen zien en vertel dat zij straks zelf de juiste hoeveelheden mogen afwegen en vervolgens zelf het deeg mogen kneden. Leg uit dat het deeg daarna een uur moet rijzen. Weten de kinderen ook wat rijzen is? Door het gist komen er allemaal belletjes in het deeg, waardoor het brood straks hoog en luchtig wordt. Vervolgens moet het brood nog 20 minuten bakken in de oven en daarna mogen de kinderen proeven!
Lees samen met de kinderen het recept door en verdeel de taken. Zorg ervoor dat alle kinderen iets mogen toevoegen en ook allemaal mogen kneden. Het kneden van het deeg kan met een keukenmachine maar kan ook heel goed gewoon met de handen gedaan worden.
Als de kinderen klaar zijn met het afwegen, mengen en kneden leg je het deeg op een plekje waar het kan rijzen, het liefst met een schone theedoek erop. Laat het deeg 45 min. staan tot het ongeveer dubbel zo groot is geworden.
Als het deeg groot genoeg is mogen alle kinderen hun eigen broodje vormen en evt. afwerken met zaadjes. Doe het brood samen met de kinderen in de oven.
Haal de broodjes met de kinderen uit de oven en bekijk hoe ze zijn geworden. Wat vinden de kinderen van hun broodje? En nog belangrijker, hoe smaakt het? Smullen maar!
Bij aanwezigheid van een broodbakmachine kun je met de kinderen ook een groot brood bakken voor de hele bso groep. Ook kun je kleine broodbakvormen aanschaffen, waardoor je grotere broden kunt maken in de oven.
Zorg ervoor dat alle kinderen een actieve rol hebben. Bedenk daarom goed met hoeveel kinderen je deze activiteit doet. Betrek alle kinderen in ieder geval bij het proces en stel tussendoor vragen. Begeleid de onderdelen die wat meer risico opleveren zoals het gebruik van een mixer/keukenmachine en de oven.
Deeg (ongeveer 10 broodjes):
Je voert deze activiteit binnen uit.
Cognitieve ontwikkeling
De kinderen leren stap voor stap een recept volgen, ingrediënten afwegen en hoe verschillende ingrediënten samen een geheel vormen.
Motorische ontwikkeling
Het kneden van het deeg en het vormen van de broodjes is stimuleren voor zowel de grove als de fijne motoriek.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz