Nederland is een echt fietsland! Er zijn 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Met zo veel fietsen zijn er ook een hoop lekke banden te plakken. Genoeg werk dus voor een fietsenmaker!
Zorg dat je alle benodigde materialen verzameld en klaar zet. Aangezien je een oude fiets of een los, oud wiel nodig hebt is het verstandig om hier ruim op tijd naar op zoek te gaan.
Vertel de kinderen dat Nederland een echt fietsland is. Dat is fijn want fietsen is goed voor je gezondheid en voor het klimaat. In totaal fietsen Nederlanders zo’n 15 miljard kilometer per jaar. Dat is ruim 880 kilometer per persoon, verdeeld over ongeveer 250 tot 300 fietsritten. Daarmee is de fiets goed voor bijna een kwart van onze verplaatsingen.Volgens de laatste schatting zijn er 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Daarmee bezit iedere Nederlander dus minimaal 1 fiets, en dat is uniek in de wereld.
Met zo veel fietsen zijn er dus ook een hoop fietsenmakers in ons land. Wanneer er iets kapot is aan jouw fiets, je rem doet het niet meer of jouw spaken zijn kapot, dan kan de fietsenmaker dit repareren. Ook wanneer je een lekke band hebt kun je jouw fiets naar de fietsenmaker brengen. Maar een lekke band kun je ook heel goed zelf plakken!
Vertel de kinderen dat ze dat vandaag gaan oefenen. Heeft één van de kinderen misschien al eens een band geplakt? Bekijk samen met de kinderen het onderstaande filmpje van de anwb, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je een band moet plakken.
https://www.anwb.nl/fiets/onderhoud/fietsband-plakken
Nu gaan de kinderen zelf een lekke band plakken door de onderstaande stappen te doorlopen. Laat ze hierbij zo veel mogelijk zelfstandig werken, maar biedt hulp en ondersteuning wanneer dat nodig is.
Wanneer de band geplakt is en weer is opgepompt kunnen de kinderen de fiets uitproberen door een rondje te rijden. Bespreek met de kinderen hoe ze de activiteit hebben ervaren: Hoe vonden ze het om een band te plakken? Was het makkelijker of moeilijker dan ze vooraf hadden gedacht?
Bij het controleren van de buitenband op scherpe dingen, kunnen de kinderen eventueel hun vingers bezeren. Het is dus aan te raden om vooraf zelf al de band te checken en eventueel scherpe voorwerpen (zoals glas) te verwijderen.
Optillen van de buitenband en vooral ook het terugleggen van de buitenband op de velg kost vrij veel kracht. Hier zullen de kinderen waarschijnlijk wat hulp van jou bij nodig hebben.
Je voert deze activiteit buiten uit. Binnen kan natuurlijk ook als je geen al te kwetsbare vloer hebt. Het kan zijn dat de fiets omvalt bijvoorbeeld. Leg eventueel een zeiltje onder de fiets om te zorgen dat de vloer niet vies wordt.
De kinderen leren hoe een fietsband in elkaar zit en hoe je een lek in de band kunt opsporen en plakken.
Met het plakken van een band (o.a. het lichten en terugplaatsen van de banden) wordt daarnaast een beroep gedaan op de motorische vaardigheden.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz