Zou jij wel eens een dagje gymleerkracht willen zijn? In deze activiteit kan dat!
De kinderen gaan zelf sportactiviteiten verzinnen, opzetten en begeleiden.
Bekijk van tevoren je mogelijkheden voor die dag. Heb je de beschikking over een gymzaal, dan zijn de mogelijkheden groter dan wanneer je alleen de beschikking hebt tot jullie buitenplein of binnenruimte.
Leg vast wat standaard sportmaterialen klaar, zoals ballen en lintjes. Misschien ken je al wat voorkeuren van de kinderen en kun je nog wat andere materialen klaarleggen zoals flessen of kegels voor flessenvoetbal.
Begin met een inleidend gesprekje met de kinderen. Wat vinden ze de leukste gymlessen op school? Zouden jullie het leuk vinden om zelf eens als een echte gymleerkracht een gymles te geven? Wat zou je tijdens de gymles willen doen? Schrijf de gymonderdelen die genoemd worden op. Ga bij jezelf na welke onderdelen te doen zijn in de voor jullie beschikbare ruimte en streep de activiteiten die niet haalbaar zijn weg.
Bespreek samen met de kinderen de gymonderdelen die vandaag wel haalbaar zijn. Vraag vervolgens welke kinderen het leuk vinden om deze onderdelen uit te voeren, waarbij zij de gymleerkracht zijn. Maak groepjes van 1 tot 3 kinderen en wijs elk groepje een gym onderdeel toe.
Laat de groepjes hun gymonderdeel voorbereiden. Wat hebben ze nodig? Hoe moet het speelveld eruit zien? Leg de spullen vast klaar. Laat ze ook nadenken over hoe ze het gaan begeleiden. Kennen ze de spelregels bijvoorbeeld? Wie gaat straks de spelregels of de oefening uitleggen? Laat ze dit een keertje op elkaar oefenen, is de uitleg duidelijk?
Om de beurt mogen de verschillende groepjes hun gymonderdeel uitvoeren met de rest van de groep. De kinderen die het voorbereid hebben mogen het onderdeel natuurlijk ook begeleiden. Uiteraard ondersteun je hen hierin, zeker bij de uitleg. Zorg dat iedereen begrijpt wat de bedoeling is en verduidelijk daar waar nodig.
Als alle gymonderdelen zijn uitgevoerd bespreek je de activiteit na met de gymleraren. Hoe vonden ze het? Wat ging goed? Wat vonden ze lastig? Misschien kun je ze vaker een spel zelf laten begeleiden?
Je kunt deze activiteit in een middag doen, maar je kunt ze ook een programma voor meerdere dagen laten maken. Daarmee voorkom je dat er teveel onderdelen achter elkaar moeten worden gedaan en komen toch meerdere kinderen aan de beurt als gymleerkracht. Zeker als er voor veel (bal)spellen wordt gekozen is dit aan te raden.
Waar je bij de jongere kinderen meer bezig zult zijn met het begeleiden van de activiteit zelf kun je bij oudere kinderen meer coachen op hoe zij een activiteit moeten begeleiden.
Je kunt eventueel ook meerdere onderdelen tegelijk laten uitvoeren. Maar houd dan wel het onderstaande goed in de gaten:
Bekijk zelf wat er nodig is om de onderdelen veilig te laten verlopen. Kun je de juiste begeleiding bieden? Begeleiding bieden aan 20 kinderen die tegelijk op verschillende plekken turnonderdelen doen gaat bijvoorbeeld niet. En de kinderen zelf kunnen nog niet voldoende gevaren inschatten om dergelijke onderdelen zelfstandig te doen. Dit zul je ook moeten overleggen met ze. Houd eventuele turnonderdelen dus eenvoudig, zoals koprollen maken of duikelen bij het duikelrek, en laat ze niet tegelijkertijd uitvoeren.
Houd zelf de emotionele veiligheid in de gaten. Let op dat kinderen die iets eng vinden niet alsnog gedwongen worden om iets wel te doen en feedback moet op een positieve manier gegeven worden. Begeleid het begeleiden dus.
Laat de verschillende onderdelen niet te lang duren, dan kunnen er ook meerdere onderdelen aan bod komen.
Afhankelijk van de gymonderdelen die de kinderen bedenken.
Waarschijnlijk vooral:
Deze activiteit voer je buiten uit. Mocht je de beschikking hebben over een gymzaal dan is dat natuurlijk helemaal mooi!
De kinderen werken aan diverse sociaal emotionele vaardigheden zoals voor een groep staan, duidelijk uitleggen zodat de ander het ook begrijpt, je verplaatsen in de ander en een spel begeleiden waarbij het voor iedereen leuk blijft (dus niet te streng, maar wel duidelijk).
De kinderen oefenen met vooruitkijken en plannen. Ze moeten vooraf bedenken wat ze willen doen, wat ze nodig hebben en hoe ze het gaan uitleggen (executieve vaardigheden).
Bij de gymles ben je fysiek bezig en oefenen de kinderen hun grove motoriek, ieder op zijn eigen niveau.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz