Veel liedjes die uitgebracht worden hebben een ‘videoclip’ om de muziek op te laten vallen bij het publiek. Wie danst er mee in de nieuwste bso-clip?
De kinderen gaan een eigen videoclip bedenken en opnemen.
Zorg dat de benodigde materialen beschikbaar zijn en bedenk vast hoe je de beschikbare ruimte gaat gebruiken om ieder groepje de ruimte te geven om te kunnen oefenen.
Deze activiteit kun je op twee manieren uitvoeren. Kies de vorm die het beste bij jou en de kinderen past:
Een videoclip is een kort filmpje op de muziek van een artiest, om het nummer te promoten. Vaak zit er veel dans verwerkt in de video. Hollywood staat ook bekend als de stad waar veel popsterren wonen, muziek opnemen en optreden. Veel videoclips worden dan ook in Hollywood opgenomen. In deze activiteit mogen de kinderen de sterren van de hemel dansen in hun eigen videoclip.
Introduceer de activiteit door samen een voorbeeld van een videoclip te bekijken. Maak vervolgens samen met de kinderen een plan: Hoe zou een videoclip gemaakt worden en wat heb je allemaal nodig? Een choreograaf bedenkt meestal de dansmoves om die daarna aan de dansers te leren. Na het oefenen neemt de cameraman de videoclip op.
Indien je optie 1 hebt gekozen verdeel je de kinderen in kleinere groepjes. De groepjes zoeken een rustige plekje op, waar zij de ruimte hebben om hun dansje in te studeren. Laat ze dan eerst een muzieknummer uitkiezen en vervolgens de choreografie bedenken. Begeleid de kinderen hierbij door tips te geven: het is fijn om een niet te ingewikkeld nummer te kiezen en de danspasjes simpel te houden. Ze kunnen ook een nummer te kiezen met een duidelijke videoclip als voorbeeld, die ze na kunnen dansen.
Na het dansje bedacht en geoefend te hebben kan het dansje opgenomen worden. Dit kun jij zelf doen of een van de andere bso kinderen kan deze rol op zich nemen. Lukt het om hem in één keer op te nemen of zijn er verschillende shoots nodig?
Bij optie 2 zorg je voor een ruime opstelling binnen de groep, waar alle kinderen jou goed kunnen zien en de ruimte hebben om zich te bewegen. De groep kan hierbij ook wat groter zijn. Laat dan eerst de muziek horen en doe het dansje helemaal voor. De kinderen kunnen dan al een keer goed zien wat de bedoeling is. Vervolgens ga je stap voor stap de dans doorlopen. Dit kun je het beste doen door één beweging uit te voeren, deze vervolgens na te laten doen, een nieuwe beweging toe te voegen en telkens vanaf het begin weer laten dansen tot de kinderen de gehele dans kennen. Herhaling is hierin belangrijk!
Na het dansje bedacht en geoefend te hebben kan het dansje opgenomen worden. Dit kun jij zelf doen of een van de andere bso kinderen kan deze rol op zich nemen. Lukt het om hem in één keer op te nemen of zijn er verschillende shoots nodig?
De activiteit wordt afgesloten met het samen kijken van de videoclip. Hoe vinden ze het resultaat? Willen ze de videoclips nog delen met hun ouders of met andere groepen?
Je kunt de activiteit nog verder uitbreiden door de kinderen zichzelf op te laten doffen voor de videoclip. Hiervoor heb je dan verkleedkleding, make-up en accessoires nodig.
Misschien kunnen kinderen die niet willen dansen nog een leuk achtergrond decor maken?
Je kunt ook iemand uitnodigen die een dans komt aanleren. Vervolgens maak je hier samen met de kinderen een videoclip van.
Bij jongere kinderen kun je de activiteit vrijer opzetten, bijvoorbeeld door ze vrij te laten bewegen op de muziek. Bij een combinatiegroep kun je de jongste kinderen eventueel als achtergronddansers laten meedoen.
Begeleid de kinderen in het samenwerken, om samen tot een leuke dans choreografie te komen. Kan iedereen zijn zegje doen? Het is op zich niet erg als een kind de leiding neemt, maar de anderen moeten wel ook hun inbreng kunnen hebben.
Zorg voor een veilige sfeer waarin ieder kind zelf kan kiezen wat hij of zij wil doen. Misschien zijn er kinderen waarvan je het niet verwacht, die wel willen dansen, of juist andersom. Er zijn genoeg rollen te vergeven om toch mee te kunnen werken.
Een videoclip bestaat vaak uit verschillende shots en meerdere dansjes. Wanneer de kinderen ervoor kiezen om een videoclip na te dansen, bespreek dan met elkaar welk stukje uit de videoclip zij na gaan doen. Ook wanneer de kinderen zelf het dansje verzinnen, kun je ervoor kiezen om maar een deel van het liedje te gebruiken.
Wil je toch het hele liedje doen: Een goede afwisseling tussen dansen en zingen (of playbacken) maakt het eenvoudiger om het volledig liedje uit te voeren. Hierin kun je vooraf en tijdens de activiteit met de kinderen over brainstormen.
Materiaal:
Optioneel:
Voor het dansen is uiteraard wel wat beweegruimte nodig. Zeker als er ook nog een camera moet staan die de dans opneemt. Als niet iedereen meedoet is het fijn als de kinderen zeker voor het bedenken en het oefenen van de dans een aparte ruimte hebben.
Motorische ontwikkeling
De kinderen werken aan hun grove motoriek en ritmegevoel door te bewegen op muziek. Tijdens het dansen komt ook de oog-handcoördinatie aan bod.
Sociaal emotionele ontwikkeling
De kinderen leren samenwerken, afstemmen op elkaar en instructies volgen.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz