In een actiefilm zijn vaak ontploffingen te zien, bijvoorbeeld in het water. Kunnen we zelf ook zo’n explosie maken?
De kinderen gaan een waterexplosie nabootsen.
Zorg op de dag van de activiteit dat je alle benodigde materialen verzameld en klaar zet. Lees vooraf de beschrijving door zodat je al weet hoe het proefje werkt.
In onderstaand filmpje wordt het ook een keer voorgedaan:
https://www.youtube.com/watch?v=EGigeGBOnbY
In actiefilms komen regelmatig explosies voor, bijvoorbeeld in het water. Met veel kracht spuit het water dan meters omhoog! Hebben de kinderen dat wel eens gezien? Zo’n explosie wordt door de filmmakers ‘gemaakt’, speciaal voor de film. Vertel de kinderen dat jullie ook zo’n spectaculaire waterexplosie gaan maken door middel van een proefje.
Leg de kinderen uit hoe het proefje in zijn werk gaat. Vervolgens mag het eerste kind het proefje uitvoeren:
Zodra de mentos in de cola zijn gevallen begint de fles enorm te spuiten. Wow, dat ziet er spannend uit! Een spectaculaire waterexplosie! Maar wat gebeurde er nu eigenlijk? Waarom zag je deze reactie?
Leg de kinderen uit dat sommige materialen op zichzelf niet bijzonder zijn, maar als ze met elkaar in aanraking komen ontstaat er een chemische reactie. Ze reageren op elkaar. In dit geval reageert het koolzuur in de cola (de prik) op de stofjes in het mentossnoepje:
Een fles cola wordt onder druk gevuld, waardoor er veel koolzuur in de cola kan worden opgelost. Als je de fles opendraait, dan verdwijnt de druk en zal het koolzuurgas langzaam uit de cola ontsnappen als kleine gasbelletjes.
Wanneer je een mentos in een fles cola gooit, dan versnelt die het ontsnappen van het koolzuur. De ingrediënten van de mentos en cola light versnellen het ontstaan van gasbelletjes, totdat er zo veel gasbelletjes zijn dat ze niet meer in de fles passen. De cola en de belletjes spuiten daardoor door de opening van de fles naar buiten. Bij vijf mentos in een fles cola ontstaan er zoveel gasbelletjes dat er een heleboel cola mee geduwd wordt. Als gevolg spuit de cola tot meer dan een meter hoog uit de fles.
Om de beurt mag elk kind het proefje een keer uitvoeren. Wanneer iedereen aan de beurt is geweest worden de spullen opgeruimd. Het is aan te raden om de plek van het proefje even schoon te spoelen met een aantal emmers water of een tuinslang, om te voorkomen dat er ongedierte af komt op de cola. De kinderen kunnen je hier mee helpen.
Ook voor de jongere kinderen is dit een leuk proefje om te zien. Mochten ze het ook zelf willen uitvoeren dan zul je hen iets meer moeten begeleiden, om te voorkomen dat de cola in hun gezicht spuit.
Probeer verschillende merken cola uit. Welke spuit het beste?
Tip: Om de cola hoger te laten spuiten kun je ook een klein gaatje in de dop van de colafles prikken. Doe hier een sateprikker door en prik aan de onderkant 4 of 5 mentos snoepjes eraan. draai de dop weer op de colafles. Als je de satéprikker er aan de bovenkant uit trekt spuit de cola door een kleiner gaatje en daardoor met meer kracht en hoger.
Laat de kinderen zoveel mogelijk zelf doen, dat maakt het nog spannender.
De cola kan met veel kracht best hoog spuiten. Zet de flessen dus op een vlakke ondergrond (bijvoorbeeld een tafel) om te zorgen dat de fles minder snel omvalt. Je kan de fles ook eventueel vasthouden, maar houdt er dan rekening mee dat de cola over je heen stroomt. Laat de toeschouwers op een paar meter afstand staan. Doe het kind dat de mentos in de fles gaat doen eventueel een ‘labjas’ of regenjas aan om de kleding te beschermen.
Optioneel:
Je voert deze activiteit buiten uit. Zorg dat je een open plek staat zodat iedereen goed afstand kan nemen als de fles gaat spuiten, maar het wel goed kan zien.
Cognitieve ontwikkeling
De kinderen leren dat je door verschillende stoffen bij elkaar te doen een chemische reactie kunt opwekken, zelfs met gewone etenswaren.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz