Iedere beroemde filmster of muziekster deelt handtekeningen uit. Hebben de kinderen al een mooie handtekening om uit te delen?
De kinderen gaan hun eigen handtekening ontwerpen en hun eigen foto signeren.
Plan deze activiteit pas in na de activiteit ‘op de rode loper’!
Print voor elk kind hun foto van de activiteit ‘op de rode loper’ uit of laat de foto’s afdrukken. Print de bijlage met voorbeelden van handtekeningen. Leg voldoende pennen en papieren klaar voor alle kinderen.
Begin met een inleidend gesprekje. Weten de kinderen wat een handtekening is? Wanneer wordt een handtekening gebruikt? Hij wordt vaak gebruikt om te laten zien dat je de inhoud van een brief of tekst hebt begrepen of om te laten zien dat je het ergens mee eens bent. Met een handtekening zeg je dus eigenlijk: ‘ik ben ik’ en ‘ik heb het begrepen en ben het er mee eens’. Bijvoorbeeld als je een huis koopt of bij andere officiële stukken zoals je paspoort of id-kaart.
Beroemde mensen delen hun handtekening daarnaast ook uit aan hun fans. Voetballers zetten hun handtekening op shirts en voetballen voor hun fans en hollywoodsterren delen vaak foto’s van zichzelf uit met hun handtekening er op. Dit noem je: signeren. Waarom willen fans eigenlijk zo graag een handtekening van hun idool? Omdat een handtekening het bewijs is dat je iemand in het ‘echt’ hebt gezien! En het is een mooie herinnering aan dat bijzondere moment.
Hoe ziet een handtekening eruit? Wat staat er eigenlijk? Handtekeningen zijn opgebouwd uit (een deel van) iemands voor- en achternaam met wat krullen en strepen er doorheen. Handtekeningen zijn vaak niet zo goed leesbaar. Bekijk samen met de kinderen de bijlage met voorbeelden van verschillende handtekeningen.
Schrijf zelf als voorbeeld langzaam jouw handtekening op een papier. Het liefst wat groter zodat het goed zichtbaar is voor iedereen of doe het een paar keer zodat ieder kind het goed heeft kunnen zien. Wijs ze op wat er staat en waarom dit jouw handtekening is.
Hebben de kinderen zelf al een mooie handtekening? Vertel de kinderen dat ze die nu mogen gaan verzinnen en oefenen. Als ze een mooie handtekening hebben en voldoende hebben geoefend mogen ze hem met zwarte stift op hun ‘Hollywood foto’ zetten, net als een echte beroemdheid.
Iedere kind krijgt pen en papier en mogen beginnen met het ontwerpen van hun handtekening. Laat ze zoveel mogelijk zelfstandig werken, maar biedt ondersteuning wanneer dat nodig is. Zeker de jongste kinderen zullen wat hulp nodig hebben.
Kinderen die het allemaal nog te moeilijk vinden kunnen natuurlijk ook alleen de (eerste) letter(s) van hun naam proberen te maken met wat krulletjes en versiering er om heen. Een handtekening is tenslotte ook vaak niet leesbaar. Probeer maar wat uit wat jou een mooie handtekening lijkt!
Wanneer de kinderen hun handtekening onder de knie hebben mogen ze met zwarte stift hun eigen ‘Hollywood foto’ signeren!
Het is leuk als jij en je collega’s ter afsluiting met een notitieboekje bij iedereen langs lopen en vragen of jullie hun handtekening mogen hebben.
De kinderen mogen de gesigneerde foto’s mee naar huis nemen of je kunt ze ophangen in de groepsruimte.
De kinderen van 4-6 jaar kunnen in een versimpelde versie ook meedoen met deze activiteit. Kunnen ze zelf al hun naam schrijven? Schrijf hun naam een keer voor op een papiertje bij de kinderen die het nog niet kunnen, zodat ze hem kunnen proberen na te schrijven. Lukt dit nog niet, dan kunnen deze kinderen ook alleen een letter uit hun naam versieren of iets moois maken met alleen wat krullen en strepen. Ook kunnen ze een handtekening maken door een klein tekeningetje te maken dat bij hun naam past.
Deze activiteit is natuurlijk ook goed te doen voor oudere kinderen. Bij hen zal het veel meer gaan om het daadwerkelijk maken van een mooie handtekening. Laat ze maar het één en ander uitproberen. Kun je je initialen misschien mooi in elkaar over laten vloeien? Zeker bij de oudsten kan je ook het verschil tussen een handtekening en een paraaf uitleggen.
Kijk bij de kinderen of ze hun pen / potlood goed vast hebben. Veel jonge kinderen hebben daar nog moeite mee.
Voor de meeste kinderen zal dit de eerste keer zijn dat ze een handtekening schrijven. Voor de jongste kinderen is het misschien zelfs de eerste keer dat ze schrijven. Houd het daarom leuk en benadruk dat alles goed is, het gaat niet om het resultaat!
Je doet deze activiteit binnen aan een tafel.
Het oefenen met het maken van de handtekening stimuleert de fijne motoriek.
De kinderen leren wat de functie van een handtekening is.
Het oefenen met letters is goed voor het besef van geschreven taal.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz