Richt een politieke partij op en beslis mee op jouw eigen bso!
De kinderen richten in groepjes een eigen politieke partij op. Ze bedenken standpunten over wat zij belangrijk vinden op de bso en wat zij zouden willen veranderen. Deze standpunten worden gepresenteerd en vervolgens worden er verkiezingen gehouden. De ideeën van de winnende partij worden besproken met de pedagogisch medewerkers en eventueel de locatiemanager. Goede ideeën kunnen uiteraard uitgevoerd worden!
Zorg voor papier op posterformaat en leg de overige benodigdheden vast klaar. Denk vast na over rustige plekjes waar de kinderen met hun groepje kunnen brainstormen en zich kunnen voorbereiden op een presentatie.
Print de bijlage over de politieke partijen alvast uit en zorg dat je het bij de hand hebt bij de activiteit. Je hoeft dit echt niet uit je hoofd te kennen, maar dan kan je eventuele vragen van kinderen makkelijker beantwoorden.
Vraag de kinderen of zij weten wat een politieke partij is? Weten zij dat hun ouders elke vier jaar gaan stemmen? Waarom gaan zij dan stemmen?
Iedere 4 jaar wordt de Tweede Kamer in Nederland opnieuw samengesteld en mogen alle mensen die ouder zijn dan 18 jaar stemmen op hun favoriete politieke partij. De politieke partijen hebben allerlei belangrijke standpunten die zij met de mensen in Nederland willen delen; welke dingen zij belangrijk vinden, wat ze willen behouden en wat zij willen gaan veranderen. Op basis van die standpunten kiezen de mensen in Nederland welke politieke partijen het beste kunnen regeren en dus nieuwe wetten mogen maken en uitvoeren.
Vandaag mogen de kinderen zelf een politieke partij voor de bso opstarten. Daarbij gaat het over wat zij goed vinden op de bso en over wat zij graag anders zouden zien. Wat willen ze dan veranderen en wat is hier dan voor nodig?
Deze ideeën kunnen ze opschrijven op een poster en dan gaan ze dit met deze poster aan elkaar presenteren.
Laat de kinderen nu groepjes vormen van minimaal 3 personen en deel voor ieder groepje de materialen uit.
Vertel voordat je ze uiteen stuurt dat ze kunnen beginnen met het beantwoorden van de twee hoofdvragen op het werkblad:
Als ze het eens zijn over hun belangrijkste ideeën kunnen ze een leuke partijnaam verzinnen en een verkiezingsposter maken met de ideeën erop.
De groepjes zoeken allemaal een rustige plek op, waar zij met elkaar kunnen brainstormen over hun politieke partij.
Loop af en toe even langs bij de groepjes tijdens het brainstormen en maken van de poster. Laat de kinderen vooral met elkaar overleggen en stuur aan waar nodig. Vragen die je kan stellen zijn: Wat vinden ze het leukste op de bso? Wat willen ze bereiken? Hoe breng je dat onder de aandacht van de anderen? Wat zet je wel en wat zet je juist niet op de poster? Wat denken ze te kunnen bereiken? Dat zwembad in de bso is fantastisch, maar misschien dat ‘meer buitenspelen’ of ‘zelf je knutselspullen kunnen pakken’ beter uitvoerbaar is.
Als de kinderen klaar zijn met brainstormen mogen zij materialen verzamelen om hun poster nog mooier te maken. Vertel de kinderen dat zij aan de hand van deze poster straks gaan vertellen waar zij als “politieke” partij voor staan, wat ze belangrijk vinden en graag uitgebreid of anders willen zien. Laat ze ook alvast nadenken over wie de poster gaat presenteren. Dit kan natuurlijk ook samen.
De activiteit wordt afgesloten met een verkiezingsronde. Alle groepjes mogen hun poster presenteren en vertellen wat zij belangrijk vinden. Vervolgens vindt er een verkiezingsronde plaats en mogen de kinderen stemmen op hun favoriete partij. Dit doen ze door een stembiljet in te vullen en in de daarvoor betreffende doos/bak te doen. De partij met de meeste stemmen mag met de pedagogisch medewerkers in gesprek over hun ideeën. Samen gaan jullie kijken hoe deze ideeën uitvoerbaar gemaakt kunnen worden. Wellicht kunnen de kinderen hun idee dan ook presenteren aan de locatiemanager of zelfs de directie!
Je kunt ter voorbereiding of introductie van deze activiteit het volgende filmpje van Klokhuis bekijken:
https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/3492/democratie
Liever niet, maar je kan het presenteren ook overslaan. Hang dan de posters duidelijk zichtbaar op een goed bereikbare plek op en zorg dat iedereen de gelegenheid heeft deze te lezen en vragen te stellen aan degenen die ze gemaakt hebben. Dit vraagt wel meer van wat er op de posters staat. Deze moeten dan wel heel duidelijk zijn!
Tijdens deze activiteit krijgen de kinderen veel informatie te horen. Er zullen waarschijnlijk tussendoor nog veel vragen zijn van de kinderen. Het is dan ook van belang dat jij zelf goed voorbereid bent. Het infoblad uit de bijlage kan je hierbij helpen. Het is ook helemaal niet erg als je niet alles weet. Misschien kan je het samen opzoeken of je komt er later op terug zodat je zelf tijd hebt om het op te zoeken.
Per groepje:
Voor de stemronde:
De activiteit vindt vooral binnen plaats, maar de groepjes kunnen bij mooi weer natuurlijk ook buiten ergens een plekje zoeken om te brainstormen.
De kinderen leren hoe de democratie werkt.
De kinderen worden op sociaal emotioneel vlak uitgedaagd. Ze mogen nadenken over wat zij belangrijk en leren zich uiten binnen hun groepje. Zij leren zichzelf en hun ideeën te presenteren, omgaan met feedback en leren naar elkaar kijken.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz