Veel kinderen drinken elke dag een glas melk. Maar waar komt die melk eigenlijk vandaan?
In deze activiteit gaan de kinderen een koe melken.
Zoek naar een (kinder)boerderij in de buurt die de activiteit koe melken aanbiedt. Er zijn veel boerderijen waar dit wordt aangeboden. De meeste kinderboerderijen hebben vaak ook een houten melkkoe staan. Een echte boerderij is natuurlijk het leukste. De boer kan dan ook nog het reilen en zeilen eromheen uitleggen. Een site om je te helpen een boerderij te vinden is: http://www.boerderijuitje.nl/home
Stem vooraf goed af met de boer wat wel en niet mogelijk is. Wanneer het niet mogelijk is om te helpen met melken of om daar een houten koe te melken, is het leuk om te zorgen voor een houten melkkoe op de bso locatie, zodat de kinderen het op een later moment toch zelf kunnen proberen.
Leg voor vertrek eerst uit aan de kinderen wat jullie vandaag gaan doen. Vandaag gaan we op een boerderij kijken en zien hoe de koeien worden gemolken. En misschien mogen de kinderen ook wel even meehelpen!
Vervolgens kun je eens peilen wie van de kinderen wel eens een koe in het echt heeft gezien. En wie heeft er wel eens één aangeraakt? En tot slot, wie heeft er al eens eentje gemolken!?
Maak als je eenmaal op locatie bent afspraken (samen met de boer) over de (gedrags-)regels die ter plaatse gelden. Je legt uit dat je te maken hebt met een levend wezen en dat je daar je gedrag op af moet stemmen. De kinderen moeten rustig praten en bewegen, zodat de dieren niet schrikken.
Laat de boer de regels uitleggen waar iedereen zich op de boerderij aan moet houden. Verduidelijk daar waar nodig en check of iedereen het begrepen heeft.
Vervolgens gaan jullie een kijkje nemen op de boerderij. De boer laat zien hoe de koeien leven, hoe ze gemolken worden en wat een boer verder nog allemaal doet op de boerderij. Mogen de kinderen hem misschien even helpen?
Koeien zijn in het echt best groot! Probeer de kinderen die het wat eng vinden gerust te stellen. Laat ze eerst even wennen door van een afstandje toe te kijken. Vervolgens kun je zelf bijvoorbeeld de koe aaien om te laten zien dat hij niks zal doen.
Na afloop bespreek je deze belevenis na met de kinderen. Hoe vonden ze het op de boerderij? Wat vonden ze van de koeien? Misschien wat spannend toch? Begrijpen ze nu waar de pakken melk uit de supermarkt vandaan komen? Hoe vonden ze het om de boer te helpen? Zouden ze misschien later ook boer willen worden?
Als de kinderen allemaal aan de beurt zijn geweest is er vast wel wat melk verzameld. Misschien wel genoeg om allemaal een slokje te proeven. Dat smaakt anders dan melk uit het pak uit de koelkast!
Als je afspraken hebt weten te maken met een grote boerderij zijn er misschien ook nog andere dieren op de boerderij die verzorging nodig hebben!
Mocht het niet lukken om een koe te melken, misschien is er wel een geitenboerderij waar gemolken kunnen worden?
Indien het niet lukt op een acceptabele afstand een bezoek bij een boer te regelen zijn er ook vaak houten koeien beschikbaar op de kinderboerderij. Ook kun je zo’n houten melkkoe huren voor op de bso locatie. Bijvoorbeeld bij:
https://aktiefun.nl/attractieverhuur/519/melk-koe
http://www.attractieverhuurshop.nl/themas/spellen/spellen-met-staand-decor/koe-melken
https://www.sportwijzer.com/melkkoe-huren
Eventueel kun je er ook zelf eentje maken (zie beschrijving in de bijlage). Zo kan je toch een beetje de ervaring van het melken meegeven.
De meeste boerderijen melken de koeien volledig automatisch, dus informeer van te voren of er wel mogelijkheden zijn om de kinderen een beetje te laten helpen.
Geef de kinderen de ruimte om zelf contact te maken met de koe, in hun eigen tempo.
Ga de grenzen van het kind niet over. Als het kind echt niet wil hoeft het natuurlijk niet. Het van een afstandje zien van de anderen die de koe melken kan al een hele belevenis zijn.
Wanneer kinderen de melk gaan proeven: Controleer vooraf of er kinderen zijn met een koemelkallergie.
Bij alternatief op eigen locatie:
(Kinder-) boerderij
Bij alternatief op eigen locatie voer je de activiteit buiten uit.
Sociaal emotionele ontwikkeling
Sommige kinderen overwinnen hun angst, door de koe van dichtbij mee te maken.
Motorische ontwikkeling
De kinderen voelen hoe de uiers van een koe aanvoelen: warm en zacht. Daarnaast vergt het wat motorische oefening om de melk er goed uitgeknepen te krijgen. Alleen hard knijpen werkt niet, je moet de melk zachtjes naar beneden toe ‘begeleiden’.
Cognitieve ontwikkeling
De kinderen leren waar de melk uit de supermarkt vandaan komt en hoe het ‘melkproces’ verloopt op een melkboerderij.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz