Op de catwalks laten modeontwerpers vanuit de hele wereld zien wat voor mooie, vernieuwende kledingstukken en stijlen zij hebben bedacht. Hoe ziet jullie zelf ontworpen bso-mode er uit?
De kinderen mogen zelf kledingstukken ontwerpen en maken. Ze mogen zelf beslissen wat ze willen maken: een broek, een trui, een jurk, een hoed, een sjaal enzovoorts.
Verzamel van tevoren de materialen die je wilt gebruiken voor deze activiteit. Denk hierbij aan lappen stof, oude kleding en witte t-shirts, maar ook aan materialen als vuilniszakken en aluminiumfolie, alles kan! Mocht je in de gelegenheid zijn om een naaimachine op de groep te krijgen, dan biedt dat nog meer mogelijkheden.
Vertel de kinderen dat ze zelf kleren mogen maken en dat als iedereen klaar is, ze hun gemaakte kleding mogen ‘showen’ tijdens een modeshow. Ze mogen zelf beslissen wat ze willen maken: een broek, een trui, een jurk, een hoed, een sjaal enzovoorts. De kinderen bepalen helemaal zelf wat ze mooi vinden en hoe het er uit komt te zien. Laat vervolgens de materialen zien die je hebt klaargelegd. Leg uit dat ze de verschillende materialen aan elkaar kunnen bevestigen door ze te nieten of te lijmen. Ook kunnen ze hun kledingstuk vormgeven en versieren met verf, stiften, glitters, knopen, stickers en dergelijke.
De kinderen gaan aan de slag met het ontwerpen en maken van hun eigen kledingstuk. Ze kunnen beginnen met het maken van een ontwerp op papier. Hoe gaat jouw rok / t-shirt eruit zien? Welke materialen ga je gebruiken? Wanneer het ontwerp klaar is kunnen de kinderen hun kledingstuk gaan maken.
Laat deze zoveel mogelijk zelfstandig aan de slag gaan. Bied hulp en ondersteuning waar nodig. De kinderen kunnen elkaar ook helpen. Complimenteer de kinderen met hun werk.
Als alle kledingstukken klaar zijn houden jullie een modeshow, waarin ieder kind zijn of haar ontwerp kan ‘showen’. Door twee rijen met stoelen in een lange rij te zetten creëer je al snel een mooie ‘catwalk’ om heen en weer te lopen. De pedagogisch medewerkers kunnen de toeschouwers zijn of je kunt een andere groep van de locatie uitnodigen. Ook is het erg leuk om de modeshow aan het eind van de middag te doen zodat de ouders kunnen kijken. Na de modeshow kun je met de kinderen nog even nabespreken hoe ze het vonden; was de modeshow een succes? Wat vonden ze het leuk? Hoe vonden ze het om zelf een kledingstuk te ontwerpen en maken? En hoe hebben ze het ervaren om in de modeshow mee te lopen?
Voor de jongste kinderen (4-6) kun je deze activiteit wat simpeler houden. Koop bijvoorbeeld goedkope witte t-shirts of laat ze zelf een oud T-shirt meenemen. Deze mogen ze dan helemaal zelf versieren met verf, stiften, glitters noem maar op.
Naaien met een kleine naald en draad is nog lastig, maar je kan al wat eerder beginnen met het naaien met dikke naalden en bijvoorbeeld wol om kleding aan elkaar te naaien. Geeft ook een leuk effect.
De oudste kinderen (10+) kun je al echt kleren laten maken door stoffen aan elkaar te naaien met naald en draad, uiteraard wel onder begeleiding. Je kunt de grotere kinderen ook betrekken door ze de wat jongere kinderen te laten helpen.
Wanneer je een naaimachine tot je beschikking hebt:
Met een naaimachine naaien is moeilijk; doe dat bij voorkeur zelf. Ook met naalden of scharen en nietmachines kunnen de kinderen zichzelf bezeren. Zorg dan ook dat er steeds begeleiding is tijdens deze activiteit.
Voor sommige kinderen kan het erg spannend zijn om in de modeshow mee te lopen, zeker als een andere groep of de ouders de toeschouwers zijn. Stimuleer kinderen om mee te doen maar als ze echt niet willen meelopen dan hoeft dat natuurlijk niet.
Je kunt voor deze activiteit van alles gebruiken. Zorg in ieder geval voor:
Deze activiteit kan binnen aan een tafel gedaan worden. De kinderen kunnen de modeshow in de groepsruimte of in een gang houden. Zorg eventueel voor zitplaatsen (stoelen) voor de toeschouwers.
Meelopen in een modeshow, het is best spannend om jezelf en jouw outfit te presenteren voor een publiek.
Zelf kleding bedenken en maken; Hoe pak je dat aan? Het maken van een ontwerp, het maken van jouw ontwerp met de materialen, het doet allemaal een beroep op de creatieve en motorische vaardigheden.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz