In Willy Wonka’s chocoladefabriek is alles eetbaar! Net als bij de chocolade lollies die wij gaan maken. Zelfs het stokje kun je eten!
De kinderen maken zelf chocolade lollies met eetbare stokjes.
Haal van te voren alle benodigde ingrediënten en materialen in huis en zet deze klaar op tafel.
Leg de kinderen uit wat de bedoeling is. Je kunt het gesprek beginnen door ze te vragen wie al eens de film Sjakie en de chocoladefabriek gezien heeft? Je kunt de kinderen die de film kennen aan de andere kinderen de kern van het verhaal laten vertellen.
De fabriek van Willy Wonka ligt bomvol heerlijke snoepjes en chocola en in de eerste hal waar ze mogen kijk is alles eetbaar! Vandaag gaan jullie chocolade lollies maken die zo uit de fabriek van Willy Wonka zouden kunnen komen, want hij is helemaal eetbaar, zelfs het stokje!
Laat de kinderen alle materialen zien die je hebt klaargezet en leg uit hoe jullie de chocolade lollies gaan maken:
Bespreek met de kinderen wat ze van de activiteit vonden. Wat vonden ze bijvoorbeeld het leukst om te doen? Was het lastig? Als alle lollies zijn uitgehard kunnen de kinderen elkaars creaties bewonderen. En dan rest er nog maar één ding: smullen maar!
Je kunt ook witte chocolade en eetbare decoratie stiften in huis halen. Maak dan eerst de chocolade lollies zonder ze te versieren en laat ze hard worden in de koelkast. Wanneer de lollies zijn uitgehard kunnen de kinderen met gesmolten witte chocolade en de decoratiestiften de lollies versieren. Hierbij kunnen ze met de chocolade verschillende technieken uitproberen zoals dippen (de lollie voor de helft in de witte chocolade dippen) of door middel van sliertjes een gestreepte lollie maken.
Je kunt de kinderen ook chocolade figuren laten maken. Met de spuitzak kunnen zij bijv. proberen een vierkant of een driehoekig chocolaatje te maken. Of misschien zelfs wel een chocolaatje in de vorm van een dier?!
Laat de kinderen zo veel mogelijk zelfstandig te werk gaan. Het maakt niet uit als de lollies niet helemaal mooi rond zijn, ze mogen naar eigen inzicht hun lollies maken. Let er wel op dat ze de chocolade niet te dun smeren, want dan breekt de lollie heel snel wanneer hij is afgekoeld en ze hem van de bakplaat willen halen. Ook zal het stokje dan niet goed blijven zitten.
Het in stukken breken en hakken van de chocolade kan nog wel wat kracht vereisen. Hier hebben de kinderen wellicht ook wat ondersteuning bij nodig.
Je voert deze activiteit binnen uit. Je hebt een fornuis nodig of een magnetron om de chocolade te verwarmen en er moet een koelkast beschikbaar zijn.
Creatieve ontwikkeling:
De kinderen kunnen bij het maken en versieren van de chocolade lollies hun creativiteit de vrije loop laten. Ze leren ook verschillende technieken (dippen en sliertjes van chocolade bijvoorbeeld).
Motorische ontwikkeling
Met het maken en versieren van de lollies oefenen de kinderen hun fijne motoriek.
Calandstraat 24B
3316 EA Dordrecht
tel: 078 – 20 01 036
[email protected]
BSO in Bloei is onderdeel van Pebblz